Těšte se na Albatross!

Hřiště během své nedlouhé historie prošlo zajímavým vývojem. Pevně se ukotvilo na evropské mapě.

 

Hřiště během své nedlouhé historie prošlo zajímavým vývojem. Pevně se ukotvilo na evropské mapě. To také byla vždy snaha majitele, který se nikdy nechtěl porovnávat s českými hřišti, cílem bylo dostat  se především do povědomí Evropy. Na konci srpna se budete moci přesvědčit při Czech Masters, jak vypadá bezkonkurenčně nejlépe upravené hřiště v ČR!

To se vydařilo, na Albatrossu proběhly dva turnaje Ladies European Tour a letos je v kalendáři již čtvrtý turnaj European Tour. Albatross se stal výkladní skříní českého golfu.

Nenajdete dalšího majitele golfového hřiště, který by se svému areálu tolik věnoval a byl by ochoten každý rok do něj investovat. „Jen když si uvědomím, kolik jsme upravili jamek! Ta největší změna proběhla loni, kdy vznikla tři nová závlahová jezera a přestavěli jsme jamky okolo nich, především 1, 10 a 11. Letos jsme udělali 16. jamku. V zásadě každý rok přijdeme s něčím novým, a to nemluvím o všech stromech, kterých jsme vysázeli od začátku asi 1600,“ říká Stanislav Lisner, nejdéle působící manažer ve Vysokém Újezdě.

Albatross před pěti lety a dnes, to je hodně velký rozdíl. Z linksu se pomalu stává téměř parkové hřiště. „Nesnažíme se porovnávat s českými areály, konkurenci však sledujeme, musíme mít přehled o tom, co se v českém golfu děje. Pokud zde rostou nová hřiště a jsou kvalitní, je to pro nás jedině dobře. Znamená to impuls, abychom se stále zlepšovali,“ zakončuje Lisner.

Dílčích změn na hřišti je i v letošním roce celá řada. První, kterou hráči zaregistrují, jsou greeny. Oproti minulým rokům jsou mnohem tvrdší a míče tak po nich více běhají. Golfisté musí důkladněji přemýšlet o ráně, aby byli schopni ji udržet na greenu.

Umět zahrát backspin je určitě výhoda... Další změna proběhla na fairwayích. V poslední době jejich kvalita nebyla taková, jakou by si na Albatrossu představovali. S příchodem nového greenkeepera došlo na jejich přesetí aktuálně nejmodernější travou, která je na trhu teprve dva roky. Jedná se o formu jílku – takzvaný dwarf rye, který je svými vlastnostmi velice vhodný právě na fairwaye.

Stébla této trávy se navzájem překrývají a nedávají prostor cizím rostlinám, aby se v nich usídlily. Vzhledem k chladnému dubnovému počasí se změna neprojevila tak rychle, jak se čekalo, ale v současné době je již patrná na první pohled.

Nová tráva nejen sjednotila barvu, ale vytvořila i lepší podmínky pro amatérské hráče. Fairwaye jsou nyní tvrdší, čímž se prodlouží drivy většině hráčů a míček navíc na ní sedí téměř jako natýčkovaný.

Ke konci dubna byl dokončen redesign 16. jamky, která se stává jednoznačně tzv. Signature Hole. Green byl kompletně přepracován, zvednut asi o 1,5 m a nyní ho z celé jedné poloviny obklopuje voda. Místo původního bunkeru na pravé straně je zde run off, tedy hluboká zatravněná dolina, která pohltí všechny rány vpravo od greenu.

Samotný green má tři úrovně a poskytuje celou řadu atraktivních pin pozic. Dobrá rána přímo na green zdaleka neznamená jasný par, o puttování je třeba hodně přemýšlet. Určitě to není lehká jamka, ale stojí za to si ji zahrát a zkusit pokořit, je to výzva pro hráče všech úrovní.

O dalších změnách na Albatrossu se dočtete v aktuálním vydání časopisu Premium Golf (www.premium-golf.cz).

Ceník green fee na 18 jamek

po – čt
1750 Kč
pá – ne a svátky      
2150 Kč
Tréninkové míče 1 koš        
100 Kč
Zapůjčení ručního vozíku        
200 Kč
Zapůjčení elektrického vozíku        
400 Kč
Buggy na 18 jamek            
900 Kč


albatross.cz